FELHÍVÁS AZ ÚJ KORONAVÍRUS (COVID-19) OKOZTA FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN

Felhivjuk az önök figyelmét, hogy az új koronavírus (COVID-19) okozott fertőzés megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedéseket megtartani szíveskedjenek.

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések:

1. Gyakran, alaposan mosson kezet, ehhez használjon kézfertőtlenítő szappanokat és készítményeket!

2. Ha köhög, tüsszent, azt mindig zsebkendőbe, vagy kézhajlatba tegye, takarja el az orrát, száját, a zsebkendőket használat után dobja azonnal hulladékgyűjtő edénybe és mosson kezet.

3. Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!

4. Ne menjen olyan környezetbe, járvánnyal elsősorban érintett országokba, ahol nagyobb a valószínűsége a fertőzésnek. Lehetőleg külföldi utazásait halassza el!

5. Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.

6. A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést mellőzze!

7. Meg kell mosni a kezeket a testnedvek, ételek, zárak, kapcsolók, távirányítók, mobiltelefonok, órák, vezetékes telefonok, komputerek, íróasztalok, TV-k, stb. érintése ELŐTT ÉS UTÁN. És persze a mosdó használatakor.

8. Meg kell nedvesíteni a sok mosástól kiszáradt kezeket (kézkrémmel), mert a molekulák meg tudnak húzódni a mikrorepedésekben. Minél sűrűbb a nedvesítő, annál jobb.

9. Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!

10. Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő gyümölcsöt, zöldséget, vitamindús ételeket.

11. Amennyiben influenza szerű tüneteket (38 oC feletti lázat, száraz köhögést, nehéz légzést) észlel magán és kapcsolatba került koronavírus fertőzöttel vagy karanténban járt személlyel vagy annak hozzátartozójával, ne álljon munkába, ne lépjen kapcsolatba más személyekkel, hívja fel telefonon háziorvosát vagy az 112-t.

12. Higgadt legyen, pánikot ne keltsen!

13. Rendszeresen tájékozódjon megbízható forrásból

Vigyázz magadra és az egészségedre!