Colectarea deșeurilor medicale

 

Deșeurile medicale includ toate deșeurile rezultate în urma activității instituțiilor sanitare, a institutelor de cercetare și laboratoarelor medicale.

Deșeurile medicale sunt clasificate în mai multe categorii:

·       Deșeuri anatomo-patologice: țesuturi și fluide umane (părți anatomice, material biopsic etc.);

·       Deșeuri infecțioase: materiale care conțin sau au venit în contact cu sângele ori alte fluide biologice, precum și virusuri, bacterii, paraziți sau toxine ale microorganismelor etc. Exemple: seringi, ace, perfuzoare cu tubulatură, mănuși, comprese, pungi, pansamente, membrane de dializă, sonde, recipiente care au conținut sânge sau alte fluide biologice;

·       Deșeuri înțepătoare-tăioase: ace, seringi, catetere, lame de bisturiu de unică folosință, branule, sticlărie de laborator venită în contact cu material infecțios;

·       Deșeuri chimice periculoase: compuși toxici, inflamabili sau corozivi, compuși genotoxici (ex. formaldehida), substanțe chimice fotografice (hidrochinonă, hidroxid de potasiu, glutaraldehidă, acid acetic), solvenți halogenați (clorură de metilen, cloroform, tricloretilenă) și nehalogenați (xilină, metanol, toluen, acetonă, izopropanol, etilacetat, acrilonitril), resturi de medicamente genotoxice etc.

·       Deșeuri chimice nepericuloase: aminoacizi, săruri organice și anorganice, uleiuri de la pompele de vacuum etc.

·       Deșeuri farmaceutice: seruri și vaccinuri cu termenele de valabilitate depășite, medicamente expirate, reziduuri de substanțe utilizate în chimioterapie, reactivi și substanțe folosite în laboratoare.

 

CONTACT:

                Judetul Harghita, Covasna, Mures : 0736 349 012, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

                Judetul Brasov, Prahova: 0730 602 422, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

                                                         0721 276 971, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

                Judetul Cluj, Maramures, Salaj:  0790 990 900, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

                Judetul Bihor,Satu Mare: 0726 399 299, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

                Judetul Mures, Sibiu, Alba : 0790 190 000, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

               Judetul Bistrita Nasaud, Suceava. Botosani:  0728 095 540 , e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.